Petek temizleme nedir? Neden ve nasıl yapılır? Petek temizliği kalorifer peteklerinde oluşan kirliliğin sisteminden uzaklaştırılması işlemidir. Özel makine ve bazı istenen durumlarda kimyasallar kullanılarak yapılır. Isınma verimini arttırmak ve ısı seviyesini yükseltmek için peteklerde de temiz su dolaşımını sağlamak bu temizliğin amaçlarıdır. Bu sebeplerle petek temizliği oldukça önemlidir.
Kalorifer peteği temizleme, düzenli olarak yapılmazsa bir arıza çıkma ihtimali tamamen şansa bırakılmış olur, yakıt tüketimi artar, maliyetler artacak, faturalar yükselecek, bir noktada bakım yaptırmak zorunlu bir hal alacaktır. Kombiler de kullanıldıkça kir ve toz birikmektedir. Petek temizliği en az yılda bir yapılmalıdır. Peteklerin altı ısınmıyor ve ortamı eskisi gibi ısıtmıyorsa daha önce de bakım yapılabilir. En sık yaşanan petek sorunu peteklerin tıkanmasıdır. Petek tıkanırsa, sıcak su dolaşamaz ve ısı yayılamaz.
Kombi petek temizleme servisi ile her yıl çoğu insan düzenli bakım yaptırmaktadır. Günümüzde en çok iklim değişiklikleriyle kış aylarında hava şartları oldukça soğuk geçmektedir. Isınma sistemi olarak ta hemen her yerde kalorifer ve kombi kullanımı vardır. Isınma sistemlerini basitleştiren ve ısının dağıtım ana merkezi olan kombiler vazgeçilmez birer araçtır. Isınma verimini arttırmak için peteklerin ve suyun temiz olması germektedir. Isınma verimini düşüren kir, çamurlaşmış tortu tesisatın içindeki diğer maddeler ısı seviyesinin düşmesine sebep olmaktadır. Bu sebeple petek temizliği epey önemlidir. Özellikle radyatörlerin alt kısmına çöken ve suyun hareketini engelleyen maddeler kombiyi yorarak enerjinin fazla tüketilmesine sebep olmaktadır.
Kalorifer petek temizleme işlemi için öncelikle motor kaputun uzu açarak kalorifer sistemine giren ve çıkan hortumlarını bularak bu hortumların sıcaklıklarını kontrol edilmelidir. Araç kontağı kapatıldıktan sonra motorun soğuması için biraz beklenmelidir. Eğer hortumların birisi sıcak, diğeri soğuk ise bu, kalorifer peteğinde ısıtılan suyun petekten dışarıya verilemediği anlatmaktadır. Radyatör temizliği açık hava olan bir alanda yapılırsa daha iyi olacaktır. Özenli kullanımın ne kadar gerekli olduğunu gösteren bu arızalarla düzenli bakım yapılması gerekliliği anlaşılmaktadır.
Petek temizleme nasıl yapılır? Evde petek temizliği yapılırken dikkat edilmesi gereken püf noktaları vardır. Öncelikle kombi kapatılmalı. Ve kombideki su balkon ya da banyo vanalarından tahliye edilmelidir. Kombideki su kombi giriş panolarında bulunan filtre sökülerek çamaşır suyu dolu bir kabın içinde bekletilmelidir. Peteklerin yerinden çıkarılması için vanalar sökülerek petek banyoya taşınmalıdır. Petek içine hortum ile tazyikli su verilerek temizleme işlemi başlamaktadır. Bu işlem su kirliden berrağı dönüşene kadar devam etmektedir. Diğer petekler için de aynı işlem yapılır ve daha sonra petekler yerlerine takılmalıdır. Fitre yerine takıldıktan sonra peteklere eski seviyesine kadar su basılır. Petekler tahliye vanası kapatıldıktan sonra havaları alınır. Bu işlemin sırayla yapılması kombinin bozulmaması için oldukça önemlidir.
Petek temizleme, özel cihazlarla basınçlı su kullanılarak petekler temizlenebilir. Müşteriler olarak araç petek temizleme fiyatları hakkında ayrıntılı bilgi almak için firmaların sitelerini incelemek gerekecektir.
Kombi petek temizleme fiyatları, illere göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak petek temizleme fiyatları petek adedine göre ve daire tipine göre belirlenmektedir. Kombiyi yüksek derecelerde çalıştırmaya ve hatta her kış mevsiminde bütçe sarsan doğal gaz faturaları ödenmesine rağmen ev ile iş yerlerinde dilediğiniz gibi ısınılmıyor sa petek temizliği yaptırmanın zamanı gelmiş demektir.
Petek içi temizleme işlemi evde yapılması için, öncelikle kalorifer peteğinin aralarını ve arkasını elektrikli süpürgeyle, sonra bir sopaya hafif nemli bir bez geçirerek temizlemek gerekecektir. Peteğin önünü sabunlu suyla silmeli, daha sonra temiz ve kuru bir bezle kurulanmalıdır. Paslanan kaloriferleri temizlemek için petekteki kirli suyu boşaltıp ve temiz suyla yıkanmalıdır. Kalorifer peteklerini temizlerken beyazlatabilmek için ise; bir kovaya ılık su doldurup suya biraz sabun döküp köpürtülerek başlanabilir. Başka bir bez ile sabunlu suya batırılıp nemli kalacak şekilde fazla suyunu sıkılmalıdır. Nemli kalan bez ile kaloriferin dışını da silebilirsiniz. Kaloriferin paslanmasını önlemek için kuru bir bez ile tüm petekleri kurulamak en önemli aşama olacaktır.
Petek temizleme ücreti, büyük şehirlerde işlem yapan firmalara göre değişiklik göstermektedir. Geçtiğimiz yıllara göre fiyatlarda belli oranlarda artış olmuştur. En az yılda bir yapılması gereken petek temizliği ile ısınma sorunları en aza indirgenecektir. Bu işlem ile kombi daha sağlıklı ve sorunsuz çalışacaktır. Rutin bakım ve temizlemenin dışında peteklerde bir sorun varsa, ısınma dengesizlikleri yaşanıyorsa temizleme işleme tekrarlanabilir. Şayet peteklerin temizliği yapılmazsa ne olacaktır? Çok büyük bir tehlike oluşturmasa da yakıt tüketimi artarak ekonomik sıkıntılar yaşamak mümkün olacaktır. Bu düzenli bakım yapmak için yeterli bir sebep olacaktır.